Indretning

Når man ankommer til gården i Sønder Sejerslev, ser man straks indgangen midt på huset. der med kvisten ovenfor, makerer skellet mellem beboelse og stald.

Dielen har utvivlsomt været gennemgående, men er i dag delt af en tværgående væg. Beboelsen er delt på langs, med stuerne mod syd, køkken, bryggers og kamre mod nord. fra dielen kan man, når alle døre er åbne, få et kig gennem alle stuerne, kø’n dørns, daglig dørns og den uopvarmede piesel. I piesel er også den traditionelle “dødedør”. I forbindelse med pieslen er indrettet et aftægtskammer.

Køkkenet er placeret i forbindelse med folkestuen. Den tilbyggede bryggerslænge indeholder desuden andre smårum og spisekammer/kartoffelkælder. I både bryggers og køkken er der ildsteder.

Stalden er bygget sammen med det sydvendte stuehus. Mellem stald og stuehus er et værksted/sadelkammer med kartoffelkælder. Der er et kølebassin til mælkejunger samt et karlekammer. I stalden ses de gamle opdelinger af træ endnu. I den nye nord/syd vendte lade er rester af murværk fra den gamle øst/vest vendte lade.

Langs med huset ser man stubbe af lindetræer, der i sin tid beskyttede taget mod udtørring. De to æbletræer bagerst i haven giver en ide om, at selv en prydhave var nyttig. Vestfacaden afslører spor af en tidligere kartoffelkælder. Mod nord er der en lille gårdsplads.